Çölyak hastalığı kronik bir hastalık olarak bilinmektedir. 1 yaşından sonra gluten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile belirtileri ortaya çıkmaktadır. Tedavisi mümkün olan çölyak hastalığında diyetten mutlaka gluten içeren besinlerin çıkarılması gerekmektedir.
Kadınlarda Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Çölyak hastalığı gluten sensitif enteropati olarak adlandırılmaktadır. Vücut bağışıklık sistemi ile ilişkili nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Gluten pek çok tahılda bulunmaktadır. Bazı hastalarda gluteni parçalayan enzime karşı bağışıklıkları bulunmaktadır. Fakat bazı kişilerin bağışıklık sistemleri bunu sağlayamamakta ve çölyak hastalığı oluşmaktadır. Bağışıklık sistemi glutene karşı anormal tepki verdiği zaman iltihap süreci de başlamaktadır.
Çölyak hastaları gluten içeren besinleri tükettikleri zaman bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında en sık görülen semptomlar karın ağrıları, yağlı iştah ve şişkinliktir. Bu belirtilerden sonra ise kronik şikayetler ve belirtiler devam etmektedir. Bu belirtileri fark eden kişilerin mutlaka doktora danışması ve tedavi sürecine başlaması gerekmektedir. Çölyak hastalığının tipik belirtileri şunlardır:
– Kırmızı döküntüler ve kaşıntı
– Halsizlik, yorgunluk, kansızlık ve dilde yanmalar
– Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak görülen kemik erimesi, kas ağrısı
– K vitamine bağlı olarak görülen kanamalar
– Gece körlüğü
– Depresyon
– Ses kısıklığı
– Epileptik nöbetler
– Denge problemleri
– Ağız içinde oluşan aftlar
– Dikkat bozuklukları
– Eklem ağrıları
– Hormon seviyesinde dengesizlik
– Kilo kaybı
Kadınlarda Çölyak Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Çölyak hastalığının belirli semptomları bulunmaktadır. Bu sebeple kişiler çölyak hastalığının var olup olmadığı konusunda tahminlerde bulunabilirler. Çölyak hastalığında bağırsaktaki mukoza iltihaplanmaktadır. Bu sebeple de gıda bileşimlerinin emilimini bozmaktadır. Bunun sonucunda demir eksikliği gibi sonuçlar oluşmaktadır. Bunun yanı sıra kronik belirtiler arasında kilo kaybı da bulunmaktadır.
Bazı hastalarda ise bağırsak fonksiyonu ile doğrudan ilişki göstermeyen belirtiler de göstermektedir. Kişilerde görülen mide yanmaları ve ağrıları, ciltte kızarıklıklar ve döküntüler, Kansızlık, ağız içerisinde oluşan yaralar da çölyak hastalığının semptomları arasındadır. Fakat bu belirtiler sadece çölyak hastalığının belirtileri olmadığı için doktor tarafından tanısı ve teşhisinin yapılması gerekir.
Kadınlarda Çölyak Teşhisi
Araştırmacılar çölyak hastalığı olan kadınların çoğuna tanı konulabildiğini belirtmektedir. Tanı ve teşhis için öncelikle doktor tarafından ayrıntılı öykü alınır ve fiziki muayene yapılır. Bunlar dışında doktorlar hastalardan farklı testler de isteyebilir. Seroloji testi bunlardan birisidir. Bu testte kanda bulunan antikorlar araştırılmaktadır. HLA-DQ2 ve HLA-DQ8 isimli genetik testler de çölyak hastalığının teşhisi için kullanılmaktadır.
Teste sonucunda çölyak hastalığı destekleniyor ise doktorlar hastaların ince bağırsaklarını endoskop adı verilen ve ucunda kamera bulunan bir kanül yardımı ile incelemektedir. İşlem esnasında gerek duyulur ise biyopsi de alınabilir.
Kadınlarda Çölyak Tedavisi
Kadınlarda görülen çölyak hastalığında tedavi doktorların yaptığı testler sonucunda başlamaktadır. tedavinin ilk aşaması diyet planlamasının yapılmasıdır. Diyet içerisinde gluten içeren besinler çıkarılmalıdır. Yaklaşık 1 hafta sonra ince bağırsaktaki iltihaplanmalar azalmaya başlayınca kişiler kendilerini daha iyi hissetmeye başlamaktadır.
Tam şifanın sağlanması ve bağırsak villuslarının yeniden büyümesi bir aydan bir yıla kadar sürebilmektedir. Bu iyileşme dönemi çocuklarda daha hızlı gerçekleşmektedir. Eğer kişiler gluten içeren bir gıdayı yanlışlıkla içer ise karın ağrısı ve bulantı gibi belirtiler görülmeye başlanabilir. Fakat bazı insanlarda bu gluten zarar verse de hiçbir şekilde belirti vermemektedir.